01 февруари 2010

Трифон Зарезан!


Днес 1 февруари е Трифон зарезан,­ празник на лозарите, кръчмарите, и градинарите, които са под покровителството на светеца ­ лечител Трифон.
Празникът се празнува официално днес, макар, че на много места лозарите по стария православен календар зарязват лозята на 14 февруари.Сутрин рано стопанката омесва и опича обредния хляб. Преметнал торбата, стопанинът на къщата тръгва на лозе с мъжете от село. Там всеки изпълнява основния обред ­ зарязването на лозята. Обръща се към изгрев слънце, прекръства се и отрязва няколко пръчки от един или от 3 корена (избрани в средата или ъглите на лозето), полива отрязанато място с вино и благославя. Отрязаните пръчки някои свиват на венчета, които слагат по калпаците си, през рамо, на бъклиците, други ги отнасят вкъщи и ги слагат на домашната икона. След зарязването мъжете правят обща трапеза в лозята или на оброка.
В някои райони на страната преди да започне веселбата избират цар на лозята (Трифон). Такъв може да стане всеки, който пожелае, но се гледа той да бъде имотен, добър стопанин или късметлия, през чието царуване е имало голям берекет. Царят поднася бъклица, зарязва и благославя. От лозята до селото той е теглен от колесар или носен на раменете на другите мъже. В село шествието обикаля по домовете. Домакинът дава първо на царя да пие от бяло котле вино, черпи и другите, а останалото в съда плисва върху Трифон с благословия: Нека е берекет, да прелива през прагове.
Празникът завършва с общо угощение в дома на царя, който черпи с вино. /Инфо КРОСС/

Именници на този ден са: Трифон (от гр. наслада, разкош), Трифона, Трифо, Тричко, но още Веселин, Веско, Весо, Радко, Рачо, Веселина, Веса, Радка, Лозан, Гроздан и др.

2 коментара:

 1. Браво...Хубаво е когато разбереш,че има хора които все още уважават българските обичаи...

  ОтговорИзтриване
 2. Опитваме се да запалим искрата в младото поколение!
  Тези обичаи са преминали през различни етапи, къде на забрани, къде подминавани поради други по-важни за момента неща...
  Хубаво е да бъдат запазени и предадени на децата ни!
  Аз не винаги успявам да спазя традициата, но винаги ми е било любопитно как и защо.

  Поздрави!
  Благодаря за визитата!

  ОтговорИзтриване